torstai 30. syyskuuta 2010

Arkadianmäen Gordon Gekko

Likinäköisyys ei millään tavalla ole yhteiskuntamme kannalta mikään suuri ongelma. Se ettei pysty tuijottamaan siristämätta silmiään R-kioskissa ylimmälle lehtihyllylle ei tee ihmisestä yhtään huonompaa. Likinäköisyys on helposti hoidettavissa, pelkkä optikolla käynti ja saat ihka omat Arvi Lindit. Toisin kuin likinäköisyys, lyhytnäköisyys on ongelma. Osalle ihmisistä lyhytnäköisyys on jumittunut mieleen yhtä syvälle kuin Chileläinen kaivosmies. Lyhytnäköisyys kipusi komentokoppaani, kun eksyin suomalaiselle adressit.com sivulle, jossa kansankynttilät voivat perustaa adresseja, jotta muut kansankynttilät voivat sitten vapaasti liittyä puoltamaan niitä.

Suomella on pitkä historia adressien kirjoittamisessa. Armon vuonna 1899 Suomen kansa yritti toimittaa Nikolai II yli viidensadantuhannen nimen adressin Helmikuun manifestia vastaan. Nikolaita tietysti asia kiinnosti kuin sota Muhammed Alia eikä hän ikinä ottanut adressia vastaan. Suurin osa adressit.com sivulla olevista adresseista on joko läpällä, kännissä tai kännissä ja läpällä perustettuja, ”Mäntsälän spurguille lisää keittorahaa” tai naiivien kukkahattutätien perustamia ”Maailmaan ikuinen rauha!” tyyppisiä adresseja. Niinkuin mukavia poliiseja tietysti myös pari aivan järkevää adressia on eksynyt joukkoon. Kaikkihan tietävät, että ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa. Sama pätee adresseihin, ei se ole tyhmä joka perustaa vaan se joka allekirjoittaa. Suurimmalla osalla älyttömimmistä adresseista on onneksi kuitenkin allekirjoittajia kuin superpesispeleissä katsojia eli säälittävän vähän.

Yksi adressi iski kuitenkin silmääni kuin Tysoni Miken oikea suora. Tämä adressi oli saanut 30 tuhatta allekirjoitusta päivässä ja tällähetkellä en uskalla edes veikata kuinka moni pikku tai vähän isompikin vesseli on käynyt tämän adressin allekirjoittamassa. Tämä adressi sai lyhytnäköisyysanturini piippaamaan lujempaa kuin säteilymittarit Tsernobylissä 1986. Adressin otsikko menee näin: ”Protesti KANSANEDUSTAJIEN 8,1% Palkankorotusta vastaan!” Otsikko oikeastaan kertoo kaiken olellisen adressista eli perustajan ja yli 30 tuhannen muun mielestä on kohtuutonta nostaa kansanedustajien palkkoja.

Kansanedustajat nämä kaksisataa veronmaksajienverta imevää alkueläintä haluaa siis muiden veronmaksajien kustantamien luontaisetujen ja jo entuudestaan normaaliduunaria korkeampiin palkkoihinsa korotuksen. Nyt siis kaikki barrikaadeille estämään tämä ahneuden huipentuma, tässä kyllä nyt tarvittaan vähintään koko Suomen kattava yleislakko, että saadaan rötösherrat kuriin. Nopeasti mietittynä niin ratkaisuhan on selvä, kynä käteen ja nimi paperiin.

Adressin yhteydessä olevassa keskustelussa on paljon kommentteja, jossa ihmiset raivonvallassa kommentoivat, että kansanedustajilla on jo tarpeeksi korkeat palkkiot. Ihmetellään miten he kehtaavat nostaa palkkojaan nyt kun karsitaan julkisia menoja ja osalle ongelma on itse ajatuksessa, että joku Suomessa kehtaa nostaa omaa palkkaansa. Suurimmaksi ongelmaksi näyttää kuitenkin muodostuvan se, etteivät kansanedustajat kirjoittajien mielestä ansaitse palkankorotuksia. Osaahan 3-vuotias nenäpaviaanikin luultavasti painaa "jaa" "ei" "tyhjä" nappuloita ja muutenkin he ovat tehneet kaiken päin helvettiä kun Kelasta tulee niin vähän, vaikka verot ovat niin korkeat.

On olemassa tiettyjä argumenttejä sen puolesta, että kansanedustajilla ja varsinkin ministereillä tulisi olla vähintäänkin kunnolliset palkkiot. Yksi argumentti on tietysti se, että mitä enemmän päättäjät tienaavat sitä vaikeampi heidän päätöksiinsä on vaikuttaa. Täysin persaukinen tuomari ottaa helpommin lahjuksia. Toinen argumentti joka juontaa juurensa baarien portsareista kuuluu, jos maksat pähkinöillä saat apinoita. He joiden mielestä Arkaadianmäen häirikköluokkalaisten palkkoja ei pitäisi nostaa, tulisi muistaa että suurin osa heistä saisi yksityisellä puolella enemmän palkkaa kuin mitä he saavat nyt. Jokaisen kannattaisi miettiä mitä summia esim. 25 vuotta työtä lääkärinä tai asianajajana tehnyt yleensä lukee palkkasekistään. Tässä vaikka pieni ajatusleikki. Nokialla ja valtiolla on suurinpiirtein yhtäpäljon työntekijöitä ja suurinpiirtein samoissa sarjoissa painivat liikevaihdot, mutta Suomen pääministeri saa korvausta vaivastaan vain noin parisataatuhatta denaaria vuodessa, kun Nokian uusi Tony Soprano saa vastaavasti epäilyjen mukaan jopa 10 miljoonaa. En tarkoita, että pääministerin tulisi saada samaa palkkaa kuin suurten yritysjohtajien, mutta heidän pitäisi painia edes samassa sarjassa. Vai onko Suomen valtion johtaminen jotenkin niinpaljon helpompaa.

Niinkuin jo mainitsin suurimmalle osalle kansanedustajista pätee tämä, että he saisivat luultavasti yksityisellä puolella enemmän palkkaa. Yksityisellä puolella heidän ei myöskään tarvitsisi pelätä, että heidän pihassa olevia lautakasoja tultaisiin tutkimaan, he pystyisivät rauhassa vaikka virtsaamaan lauantai-iltana puistoon ilman, että kuva löytyisi Seiskasta tai halutessaan he voisivat muutenkin yksityiselämässään hölmöillä ihan niinkuin me muut. Mielestäni yksityisyyden menetyksestäkin tulisi palkita edes jollain tasolla. Meidän täytyy myös miettiä kysymystä haluammeko Suomeen hyviä kansanedustajia vai yritysjohtajia. Vastaushan on ilmiselvä, me haluamme Suomeen hyviä yritysjohtajia sekä hyviä kansanedustajia/ministereitä.

Edustajien palkankorotuksiin menee kuitenkin vain niin pieni siivu valtion kassasta, että sillä saisi juuri ja juuri uuteen musiikkitaloon pari flyygeliä ja tusina erillaista torvea, joten mielestäni korotus on kohtuullinen jos on olemassa edes teoreettinen mahdollisuus, että kansanedustajiksi hakevien ja sitäkautta itse edustajien taso kohentuisi. Olisi kuitenkin aihellista palkankorotusten kyljessä vaatia säädös, että kansanedustajamme eivät saisi ottaa muita vastuutehtäviä, jotta he olisivat täyspäiväisesti tekemässä sitä mistä heille maksetaan eli edustamassa meitä. On vaikea keskittyä edustajanhommiin, jos on 88 eri yhdistyksen hallituksessa jne.

No koko jutun pointti pistaasipähkinässä. Ei siis kannata olla lyhytnäköinen, eli älkää ajatelko tunteella vaan aivoilla. Sekä muistakaa se, että juuri teidän joiden mielestä kansanedustajamme ovat huonoja ja he eivät ansaitse palkankorotuksia tulisi kannattaa näitä korotuksia, jotta yhä useampi kovanluokan petsaaja olisi kiinnostunut kansanedustajan työstä. Eihän se tietysti niinkään ole, että kansanedustajat rahantakia hakevat eduskuntaan, mutta hyvintienaavan johtajan tai yrityskonsultin ei pitäisi joutua puolittamaan palkkaansa jos hän haluaisi ryhtyä edutamaan kansaamme ja tekemään meidän kaikkien kannalta tärkeitä päätöksiä. En kuitenkaan ole niin naiivi, että uskoisin itkemisen loppuvan vaikka saisimme Suomen 200 parhaiten soveltuvaa henkilöä istumaan Eliel Saarisen suunnittelemaan eduskuntataloomme. Sellaista mahdollisuutta kun vain ei ole, että meillä suomalaisilla olisi edes hetken kaikki hyvin. Saatikka vaikka olisi, että uskaltaisimme nauttia siitä.

TZ,


Lukiessani tänään iltapäivälehtiä minulle selvisi vihdoin ja viimein kuka on legendaarisen Kummelin panomies sketsin esikuvana. Sehän on selvästi nuori Mikael Jungner, ainakin hänen kalajuttujensa perusteella.

6 kommenttia:

  1. täyttä asiaa, jatka samaa rataa

    VastaaPoista
  2. Oikeaa asiaa hyvällä huumorilla höystettynä. Tykkään!!

    VastaaPoista
  3. Joo vaivainen 6000e palkkahan ajaa kenet vain korruptioon ja jumalauta, edes jeesus ei käyttänyt noin paljon retoriikkaa.

    VastaaPoista
  4. Korruptio olikin vain yksi yleisteoreettinen argumentti päättäjien korkeisiin palkkioihin, myönnän että se oli haettu, jostain missä naiset eivät saa paljastaa kasvojaan tai missä yleisin kotivakuutus on nimeltään AK-47 eli aika kaukaa, eikä ole sopinut Suomen kontekstiin pariinsataan vuoteen.

    VastaaPoista
  5. "Eliel Saarisen suunnittelemaan eduskuntataloomme"
    tsekkaas J.S.Sirén.

    Tykkään blogista ja sen tyylistä. Kannattaa ehkä hitusen karsia kielikuvia ja rauhoittaa tekstiä, niin ulkopuolisenkin on helpompi lukea..

    SDP- ja Kokoomus-jutuissa kehitystä selkeästi tapahtunut. Huippua.

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Olet ihan oikeassa, Eliel Saarinen kylläkin voitti arkkitehtuurikilpailun kyseisestä talosta 1908. Mutta hänen suunnitteluaan ei koskaan toteutettu.

    VastaaPoista